«

»

feb 12 2014

Rødvinsreduksjon

FavoriteLoadingLegg til favorittoppskrift

Du har ikke smakt saus før du prøver deg på denne. Et sammensurium av smaker, som får koke så lenge at hver lille dråpe av sausen er en liten eksplosjon smaker og inntrykk. Dette er virkelig en saus som gjør seg til fint kjøtt og enda finere anledninger. Smaken underveis er ikke mye å skyte opp raketter for, men vær tålmodig. Plutselig treffer sausen et punkt der alle planeter og stjerner står på linje og alle smaker utfyller hverandre milde og gode.

 

Rødvinsreduksjon
 
Oppskrift av:
Ingredienser:
  • 1,25 dl sjalottløk, hakket
  • 1,25 dl sukker
  • 1,25 dl balsamicoeddik
  • 2 små stangselleri, hakket
  • 2 gulrøtter, hakket
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 1,5 ss olivenolje
  • 1 flaske (0,75 l) tørr rødvin
  • 1 l kjøttkraft
Krydder og urter
  • Estragon,
  • Timian
  • Basilikum
  • Hvitløk
  • Enebær
Rett før servering
  • 0,625 dl smør (røres inn i terninger mot slutten)
  • 3-4 dråper Trøffelolje
  • Salt og pepper
Fremgangsmåte:
  1. Smelt sukkeret til karamell.
  2. Tilsett løk, selleri, gulrot og hvitløk i olje i en stor kjele over middels høy varme. Rør underveis, og fres dette til blandingen er gylden, ca 10 minutter.
  3. Ha i balsamico, vin og la det putre. Rør av og til, til blandingen er redusert til en fjerdedel, ca 1 time.
  4. Sil av sausen og tilsett kraft.
  5. Kok inn til et sted mellom ½ og ⅓ del.
  6. Skum av med ujevne mellomrom. Ca. to-tre timer
  7. Smak til med krydder, estragon, hvitløk og urter.
Rett før servering
  1. Visp inn smørterningene.
  2. Ha i trøffeloljen.
  3. Ha i litt sitron, og smak til med salt og pepper, evt. sukker/honning.

 

Permalenke til denne artikkelen: http://www.rudfossmat.no/oppskrifter/rodvinsreduksjon/