Lasagne

Enten du velger å kjøpe pastaplater, eller lager dem selv, er hjemmelaget lasagne milevis unna halvfabrikata.

Har du slaktet en okse, kvernet deg kjøttdeig og nettopp fra lurt en tilfeldig forbipasserende høne noen egg, er det bare å følge denne oppskriften for å lage din egen pastadeig. Uansett om du har kjøpt platene eller ikke, vil hjemmelagset lasagne med en god ostesaus slå beina under halvfabrikata.

Skriv ut

Lasagne

Ingredienser

Kjøttsaus

  • 400 g kjøttdeig
  • 4 ss olje
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • ½ ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 ss frisk basilikum
  • ca. 1 dl vann

Ostesaus

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 5 ss revet parmesan eller annen gulost
  • 1 ts salt
  • ½ ts malt hvit pepper
  • ½ ts revet muskatnøtt
  • 3 dl revet gulost

Fremgangsmåte

Kjøttsaus

  • Brun kjøttdeig i smør på sterk varme. Pass på å ikke ha for mye i panna av gangen, da koker du den fremfor å steke den. Ha all kjøttdeigen tilbake i stekepanna.
  • Tilsett hakket løk, hvitløk, tomater, tomatpuré, salt, pepper og vann.
  • La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den begynner å tykne.
  • Dryss over basilikum.

Ostesaus

  • Smelt smør i en kjele og rør inn mel.
  • Ha i litt og litt melk mens du rører godt
  • La sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
  • Ha i parmesan og gulost og la denne smelte under omrøring.
  • Smak til med muskatnøtt, hvt pepper og salt.

Lasagne

  • Legg lasagneplater, kjøttsaus og ostesaus lagvis i en ildfast form.
  • Start og avslutt med ostesaus.
  • Dryss over revet ost til slutt.
  • Stek lasagnen på 225° C i 30-40 minutter. (Kortere med fersk pasta, ca 20-30 minutter)
  • La lasagnen hvile noen minutter før servering.

Tips!

Ferske friske urter er hemmeligheten. Krydre kjøttet litt under steking, og husk å krydre over osten før du gratinerer lasagnen.
Server lasagnen med nysmurt fersk baguette og en god salat.