Hamburger

Hjemmelagde hamburgere kan ikke sammenliknes med de du får i frossendisken. Du får saftige, møre og perfekte hamburgere hver gang, om du følger noen enkle råd og tips.

Etter å ha brukt våren og sommeren på å eksperimentere med innhold, steketid og kjøtt, har vi kommet frem til de perfekte hamburgere. Men enda viktigere enn hva du har i dem, er måten du lager dem på. Vi anbefaler få, men rene smaker, så du får frem den gode kjøttsmaken.

Under er de viktigste tipsene du kan ta med deg. De er enkle, men nødvendige. Følger du dem klarer du å lage verdens beste hamburgere innen kort tid.

 

 

Skriv ut

Hamurger

Porsjoner 8

Ingredienser

  • 1,5 kg Kjøtt med 15-20% fett høyrygg/entrecôte
  • 1 egg
  • 2 ss dijonsennep
  • 1-2 ts Worchestersauce
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  • Pass på at kjøttet og kjøttkvernen er kald før du starter.
  • Kutt kjøttet i biter på 3-4cm som passer til kvernen.
  • Kvern kjøttet én gang med en grov kvern (5-6 mm).
  • Bland forsiktig alle ingrediensene i en stor bolle. Bland godt, men pass på å ikke arbeide for mye med deigen. Da vil kjøttet varmes opp, fettet smelte, og burgerne blir veldig tørre.
  • Smak til med worchestersauce.
  • Sett det hele til kjøling i kjøleskap.
  • Del burgerkjøttet i emner på 150-180 g og form burgere. Press burgere, men pass på å ikke klemme for hardt. Da blir ikke burgerne saftige og møre ved grilling.
  • Oppbevar burgerne kjølig frem til grilling.

Grilling:

  • Varm opp grillen til høy varme. (Helst 300 °C.)
  • Lag en liten grop i midten av burgerne med en skje eller fingrene rett før grilling. (Dette er for at de ikke skal blåse seg opp som kjøttboller når de steker og utsiden trekker seg sammen.)
  • Salte og pepre burgerne når du legger dem på grillen.
  • Grill i 2-4 minutter til kjøttsaft begynner å sive ut av oversiden, før du snur burgerne.
  • Grill videre i 2-4 minutter til burgerne er rosa i midten. (Griller du for lenge vil burgerne bli gjennomstekt og tørre.)

Tips!

Kjølig utstyr
Pass på at kjøtt og utstyr er kaldt når du skal kverne og blande kjøtt. Den største grunnen til at du får tørre burgerere eller kjøttboller, er at fettet smelter og skiller seg ut fra kjøttet. Begynner du å bli fettete på hendene, eller kanten av bollen blir fettet så stopp. Avkjøl det hele og fortsett forsiktig.
Ikke jobb for mye med kjøttet
Det er viktig å behandle kvernet kjøtt delikat. Bland til ingrediensene er helt blandet inn, og stopp. Når du skal forme hamburgere eller kjøttboller, er det viktig å ikke presse for hardt sammen. Da mister kjøttet mørheten sin, og vil bli seigt og ekkelt.
Grilling:
Når du steker eller griller hamburgere eller kjøttboller, er det svært viktig at du ikke steker dem for mye. Stek burgerne på høy varme så du både får en god stekeskorpe, og samtidig en rosa medium stekt kjerne. Steker du dem mer, blir de tørre og ekle. Om noen insisterer på godt stekt burger, gi dem en skosåle, og server hamburgerne dine til noen som setter pris på dem.