

Fyrstekaker kan være tørre og kjipe, men med farmors oppskrift er selv deigen god, og fyllet smaker enda bedre enn ellers.
Farmors Fyrstekake
Prepping
Tilberedning
Total tid
Oppskrift av: RudfossMat™
: kake
Porsjoner: 8
Ingredienser:
Deig:
- 250 g hvetemel
- 200 g smør
- 150 g sukker
- 2 eggeplommer
- 1 ts bakepulver
Fyll:
- 250 g melis
- 250 g malte mandler (gjerne mer)
- ½ ts kardemomme
- 2 stivpiskede eggehviter
- ca 6 spiseskjeer varmt vann
Fremgangsmåte:
Deig:
- Hold igjen litt av melet til du skal trykke ut kaken. For mye mel gjør deigen tørr.
- Mel, bakepulver og sukker blandes på benken.
- Smøret smuldres oppi og plommene haes i.
- Blant alt godt sammen. Deigen skal være fast men seig. Er den for behagelig å jobbe med, er det brukt for mye mel.
- Sett deigen kjølig
Fyll:
- Bland ingrediensene sammen i en bolle.
- Ha i litt vann og bland.
- Tilsett litt mer vann til fyllet akkurat er mulig å røre sammen.
Montering:
- Ta av ca. ¼ av deigen til toppen.
- Trykk ut ca. ⅔ av deigen i bunnen av en stor springform (ca. 24 cm.) Pass på at deigen blir tynn og jevn.
- Trykk ut deigen til sidene av formen. Pass på at det ikke blir for tykt i overgangen fra bunn til siden.
- Ha fyllet i kaken.
- Brett ned sidene om de er for høye, evt legge en remse deig rundt kanten.
- Kjevle ut og lag stripemønster på toppen, eller gå bananas og lag hjerter.
- Pensle deigen på toppen med eggehvite.
- Stek kaken midt i forvarmet ovn på over- og undervarme 170 °C i 45 minutter.